Dostupni linkovi

Bijele ruže povodom Dana obilježavanja opsade Sarajeva


Igor Gavrić i Abdulah Skaka
Igor Gavrić i Abdulah Skaka

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položili su u nedjelju ujutru 5.aprila bijele ruže na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku povodom 5. aprila - Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine.

Gradonačelnik Skaka je istakao e da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniocima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se, uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade, navodi se u saopštenju iz gradske službe za odnose s javnošću.

“Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo.” – navodi se u saopštenju izjava gradonačelnika Skake.

U saopštenju stoji da ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branioce i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u istoriji ratovanja.

XS
SM
MD
LG