Dostupni linkovi

Vulin: Evropski komesari nemaju pravo da nam uređuju život


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da svako u Srbiji ima pravo na informisanje, ali da niko nema pravo na svesno objavljivanje laži i namerno izazivanje panike i pitao evropske zvaničnike kako oni reaguju kad neko iznosi neistinu u njihovim zemljama.

Reagujući na izjavu komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da su u "Češkoj, Srbiji i Italiji prijavljeni slučajevi novinara koji su sprečeni da prisustvuju konferencijama za medije" Vulin je istakao da bi evropski komesari "morali da znaju da im nije dato da umesto nas odlučuju, da nam uređuju život i pravila po kojima živimo".

"Ne znam zašto komesarka Dunja Mijatović ima potrebu da Srbiju stavlja u svaku svoju izjavu, ali znam da u Srbiji predsednik Vučić nije nikada uskratio ni jednom novinaru ni pravo na pitanje ni odgovor", stoji u pisanoj izjavi Aleksandra Vulina, objavljenoj na zvaničnom sajtu njegovog ministarstva.

On je dodao da se "divi miru sa kojim komesarka Mijatović i brojni portparoli institucija Evropske unije objašnjavaju da u vreme pandemije, lažne vesti o Srbiji ne treba da budu razlog za reakciju države" i pitao ih kako oni reaguju kada u njihovim zemljama neko izaziva paniku lažnim vestima.

„Globalna zdravstvena kriza izazvana korona virusom, zahteva efikasne mere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, a to uključuje i borbu protiv dezinformisanja koje može da izazove paniku i socijalne nemire“, navela je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Novinarstvo ima krucijalnu ulogu tokom zdravstvene krize. Uprkos činjenici da su pravovremene informacije ključne kako bi javnost razumela opasnost i usvojila mere čiji je cilj lična zaštita, u mnogim državama članicama (Saveta Evrope, dod. aut.) zabeležena su filtriranja informacija i odlaganje pružanja odgovora po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja“, navela je Mijatović.

Kao primer, navela je da su u Češkoj, Srbiji i Italiji zabeleženi slučajevi sprečavanja novinara da prisustvuju konferencijama za medije, kao i da pribave informacije od zdravstvenih organa ili da dokumentuju rad službenika zaduženih za sprovođenje zakona.

XS
SM
MD
LG