Dostupni linkovi

Fon der Lajen se izvinila Italiji zbog izostanka solidarnosti


Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izvinila se u četvrtak Italiji zbog, kako je navela, “nedostatka solidarnosti iz Evrope” u borbi protiv korona virusa, ali je obećala veću pomoć u suočavanju sa ekonomskim posledicama pandemije.

U pismu koji je objavio italijanski dnevnik “Republika”, fon der Lajen je navela da se većina članica EU u početku fokusirala na svoje probleme.

“One nisu shvatile da možemo pobediti ovu pandemiju samo zajedno, kao Unija. To je štetno i moglo se izbeći. Danas se Evropa okuplja oko Italije da bi joj pomogla,” istakla je Lajenova.

Italijanski premijer Đuzepe Konti pozvao je na preispitivanje dosadašnjeg pristupa.

“Smatram da će na kraju svi uvideti, čak i u tim zemljama (koje su rezervisane) da zajednički, uređen, snažan i brzi evropski odgovor jedino rešenje,” kazao je Konte španskoj televiziji “La Seksta”.

“Spor odgovor bio bi beskoristan,” istakao je Konte.

Kako prenosi Rojters, u Italiji je veliko razočaranje zbog evropskog odgovora na ovu krizu: od početnog izostanka slanja medicinske opreme, a nakon toga odbijanja država na severu evropskog bloka da prihvate izdavanje zajedničkih deonica u cilju umanjivanja troškova oporavka.

Glavna tačka spora je zahtev Italije i još osam zemalja o izdavanju “obveznica za oporavak” u ime cele evrozone kako bi se pomogla obnova ekonomija zemalja članica koje će, kako se procenjuje, upasti u duboku recesiju.

Konezrvativni lideri bogatih država kao što su Nemačka, Holandija i Austrija za sada zaziru od ideje izdavanja zajedničkih deonica sa veoma zaduženim državama, kao što je Italija.

Fon der Lajenova je kazala da će EU odvojiti 100 milijardi evra za pomoć najteže pogođenim zemljama u cilju pokrivanja troškova izgubljenih zarada i očuvanja radnih mesta.

Dodala je da Evropska komisija želi da osigura da se “svaki raspoloživi evro u godišnjem budžetu EU” potroši na suočavanje sa krizom izazvanom korona virusom.

Međutim, nije pomenula evro obveznice koje traži Rim.

Ponovo je porasla podrška ultradesničarskoj Ligi, nekadašnjoj članici vladajuće koalicije, na talasu nezadovoljstva građana koji dovode u pitanje nastavak članstva Italije među evropskom 27-orkom, a čak nepokolebljivi proevropski orijentisani stanovnici su zapanjeni izostankom empatije i podrške drugih članica.

“Predsednica Evropske komisije fon der Lajen se izvinila danas Italiji i Italijanima. Trebalo je da o tome razmišlja ranije. Od Evrope dobijamo reči i dim: bez sadržine,” kazao je lider Lige i nekadašnji potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini.

U Italiji, sa najvećim brojem smrtnih slučajeva na svetu od korona virusa, u poslednja 24 časa je zabeležno još 760 žrtava, ukupno 13.915. Broj zaraženih je povećan sa 4.668 to 115.242.

Razmere pandemije u Italiji pokazuje i slučaj krematorijuma u Milanu koji je saopštio u četvrtak da to kraja aprila neće primate nova tela za kremaciju da bi mogao da se očisti od dosadašnjih kovčega.

XS
SM
MD
LG