Dostupni linkovi

Nemačka dopušta ulazak sezonskim radnicima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nemačka će dozvoliti stranim radnicima da uđu radi pomoći u berbi voća i povrća na farmama, saopštila je danas Vlada nakon ublažavanja zabrana uvedenih radi borbe protiv širenja virusa korona.

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da su postigli dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se dozvoli ulazak za 40 hiljada sezonskih radnika u aprilu i još 40 hiljada u maju.

"Radnici treba da doputuju avionom pre nego autobusom kako bi se zaštitili od pretnje virusa korona", ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Dodatni niz uslova obuhvata i to da sezonski radnici moraju proći medicinski pregled i držati odstojanje jedan od drugog tokom posla.

Brojne članice EU, uključujući Nemačku, uvele su granične kontrole radi usporavanja širenja virusa, ali nuspojava je da radnici nisu mogli do svojih radnih mesta.

Nemački poljoprivrednici i prerađivači voća upozorili su da bi slične zabrane mogle da spreče više hiljada sezonskih radnika iz istočne Evrope da dođu u pomoć prikupljanju žetve i berbe, što bi moglo dovesti do nestašice voća i povrća ali i povećanja cena.

Većina sezonskih radnika dolazi sa istoka EU, uključujući Poljsku, Rumuniju i Bugarsku.

Evropska komisije je početkom sedmice, takođe zatražila od članica EU da dozvole ulazak za više stotina hiljada sezonskih radnika za setvu ili berbu uprkos nacionalnim merama za sprečavanje širenja virusa.

XS
SM
MD
LG