Dostupni linkovi

EU: Više testiranja u Srbiji zahvaljujući labaratorijama sa EU opremom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID-19 nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Među opremom koju je EU donirala, kako se navodi, nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji „značajno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim“.

Testiranja uzoraka na korona virus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici (kod Beograda), potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

U saopštenju Delegacije EU je navedeno da je u izgradnju i opremanje Referentne laboratorije u Batajnici, Evropska unija uložila 7.5 miliona evra, a Srbija 3 miliona evra.

Dodaje se da će u dodatno testiranje na COVID19 biti uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala.

„Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija, koju je finansirala EU, sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno testiranje uzoraka na COVID-19. Rečeno mi je da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno. Ovo je neverovatno uspeh“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

On je objasnio da ta laboratorija prvobitno bila osmišljena za testiranje mleka i drugih prehrambenih proizvoda.

XS
SM
MD
LG