Dostupni linkovi

U BiH 16. smrtni slučaj zaraženog korona virusom


Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještava da je, u poslijepodnevnim satima, preminuo jedan pacijent na Infektološkom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

‘’Radi se o pacijentu iz Bihaća, pozitivnom na korona virus, kojem je pozlilo u poslijepodnevnim satima, nakon čega je pacijent preminuo’’, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Nermina Ćemalović ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Na području Unsko-sanskog kantona ovo je treći smrtni slučaj pacijenata oboljelih od korona virusa.

Čerkez: Razmatra se mogućnost ublažavanja zabrane kretanja djeci do 18 godina

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da su u protekla 24 sata u Federaciji zabilježena nova 32 slučaja zaraze korona virusom, sada ih je ukupno 248 pozitivnih u ovom entitetu.

Solak je dodao da se svakodnevno vrši distribucija medicinske opreme za najugroženija područja. On je naglasio i to kako je na raspolaganju preko 2.000 smještajnih kapaciteta za sve oboljele od korona virusa.

Nakon peticije grupe roditelja u Federaciji da se ukine zabrana izlaska djece do 18 godina, Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH (FBiH) izjavio je kako se razmatra mogućnost da se olakšaju mjere o zabrani kretanja djece i mlađih od 18 godina, s obzirom da su roditelji izrazili negodovanje zbog te mjere.

Takođe se preispizuje i mjera zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina.

„U ovom trenutku svim stanovnicima ovog entiteta ugroženo je pravo na zdravlje. Sve mjere su donešene s ciljem zaštite zdravlja stanovnika, kako mladih, tako i odraslih“, naglasio je Čerkez i dodao da će se o mogućnosti ublažavanaj ove mjere još razgovarati u narednim danima.

Trenutno je u BiH potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze, ukupno 518 osoba, od kojih je 16 preminulo.

XS
SM
MD
LG