Dostupni linkovi

BiH dostavljeno 7.500 testova koje je obezbijedila EU


Šef Delegacije EU Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera
Šef Delegacije EU Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera

Isporuka 7.500 testova na korona virus dostavljena je u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru u saradnji sa provedbenim partnerom UNDP-om u BiH, saopšteno je iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Kako se ističe u saopštenju, ova pomoć je dio prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u BiH u borbi protiv korona virusa u vrijednosti 2 milliona eura. Ukupno 7 miliona eura je planirano za ovu podršku koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora se očekuje u prvoj polovini aprila 2020.

U saopštenju se navodi i da su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera uručili u četvrtak 2.000 medicinskih štitnika za lice (vizira) Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Opremu su preuzeli premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav. Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), kojeg provodi UNDP BiH, saopšteno je iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

„Započeli smo isporuku ukupno 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje širom BiH. Ova oprema im je prijeko potrebna jer se oni nalaze na prvoj liniji odbrane od korone virusa. Danas smo i kompletirali isporuku 7.500 testova na korona virus kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Sretan sam što na takav način EU može pomoći BiH i njenim građanima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. To je samo početak, sljedeće sedmice i dalje nastavljamo s našom pomoći jer sada je najvažnije da spasimo ljudske živote," navodi se izjavi Ambasadora Sattlera koja je prenesena u saopštenju.

Dodaje se da će ukupno 15.000 vizira do kraja sljedeće sedmice biti dostavljeno za potrebe medicinskih ustanova u cijeloj Bosni i Hercegovine. Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovime je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

XS
SM
MD
LG