Dostupni linkovi

Mostar: Tri bolesnika životno ugrožena


Tri bolesnika, smještena u izolatoriju Covid-19 bolnice u Mostaru, na Klinici za infektivne bolesti mostarske Sveučilišne kliničke bolnice (SKB), nalaze se u teškom stanju, saopćio je u četvrtak, 2. aprila, dr. Jurica Arapović, sa navedene Klinike, na konferenciji za medije Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

“Trenutno su tri bolesnika životno ugrožena i oni su na respiratoru. Imamo jednog bolesnika koji je do danas bio na respiratoru u cjelosti. Jutros je ekstubiran i nadati se da će biti boljeg stanja”, saopćio je dr. Arapović.

Od izbijanja epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, do sada su već dvije osobe umrle – jedna iz Konjica iz jedna iz Mostara – od posljedica zaraze korona virusom u izolatoriju bolnice za Covid-19 u Mostaru.

Dr. Jurica Arapović je saopćio i da u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno ima 70 osoba, potvrđenih bolesnika od korona virusa i to u Konjicu 27, u Čitluku 21, Mostaru 20, te 2 u Jablanici.

Samo u posljednja 24 sata u HNK su testirane 62 oosobe, od čega je novih pozitivnih 5 iz Čitluka, 2 iz Jablanice, te 1 iz Mostara, podaci su koje je iznio dr. Arapović.

Na press-konferenciji je ponovljeno kako je Čitluk, odnosno svjetski poznato katoličko svetište Međugorje “ozbiljno žarište” korona virusa u ovom kantonu. Dvije ustanove - dom Majčino selo i samostan časnih sestara – su stavljeni u karantin.

Trenutno je u BiH potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze, ukupno 518 osoba, od kojih je 15 preminulo.

XS
SM
MD
LG