Dostupni linkovi

Mjere Vlade Kantona Sarajevo za spas privrede


U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) 75 osoba prijavilo se na biro za zapošljavanje, potvrdio je premijer Kantona Mario Nenadić. Kako je rekao, radi pomoći najpogođenijim privrednicima, Vlada KS-a radi na pripremanju tri seta mjera.

"Prva mjera je zadržavanje radnika i to u svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji su zadržali sve radnike i koji nemaju dugovanja. Obezbijedićemo novac za isplate plata za mart do iznosa od 406 KM”, kazao je Nenadić, te zamolio radnike da ne potpisuju sporazumne niti bilo kakve prekide radnih odnosa.

Nenadić je istakao kako će ovakva uplata vjerovatno biti planirana i za april, odnosno shodno tome koliko vanredno stanje bude trajalo.

Potvrdio je i da će u narednih sedam dana u Kanton Sarajevo stići jedan kontigent zaštitne i medicinske opreme.

“Nabavljaćemo opremu koliko god je to moguće putem UNDP-a što nam omogućava brži i efikasniji rad”, kazao je Nenadić i najavio da će u naredne dvije sedmice biti dopremljeni i respiratori po sporazumu UNDP-a i Vlade KS.

Članica Kriznog štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da su juče dvije osobe sa teritorije Novog Grada, koje su bile naručene na testiranje, prekršile mjere samoizolacije, te da će ovaj slučaj sigurno biti procesuiran.

Kada je reč o zdravstvenom stanju, Krizni štab KS-a je potvrdio da je od ukupno 33 osobe koje su pozitvine na korona virus šest hospitalizovano, te da niko nije na respiratoru.

Do sada je u Kantonu Sarajevo ukupno testirano 376 osoba.

Trenutno je u BiH potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze, ukupno 518 osoba, od kojih je 15 preminulo.

XS
SM
MD
LG