Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Kamioni u tranzitu od srede bez policijske pratnje


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od srede, 2. aprila ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

"Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice", kazala je Mihajlović, a prenosi Ministarstvo.

"Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge, manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona. Takodje, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji", navela je Mihajlović.

Ona je navela da je od 13. marta do 2. aprila u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.

Mihajlović je saopštila je i da su mere, koje je uvela Srbija, usklađene sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvodjenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

XS
SM
MD
LG