Dostupni linkovi

Fon der Lajen zabrinuta zbog hitnih mera u Mađarskoj


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da je "posebno zabrinuta" situacijom u Mađarskoj nakon usvajanja specijalnih mera za suočavanje sa epidemijom korona virusa.

"Razumem da države članice moraju da preduzmu hitne mere kako bi se izborile sa trenutnom zdravstvenom krizom. Međutim, zabrinuta sam da neke mere idu predaleko. A, posebno sam zabrinuta situacijom u Mađarskoj", rekla je predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare.

"Preduzećemo mere ako to bude neophodno, kao što smo i ranije radili", dodala je ona.

Ursula fon der Lajen je rekla da su vladama potrebne mere za brzo delovanje kako bi zaštitile javno zdravlje i da brojne države članice to i rade, ali i dodala da "te hitne mere moraju da budu ograničene na ono što je neophodno, da moraju biti strogo srazmerne i moraju biti podložne redovnom nadgledanju".

Mađarski parlament je usvojio sporni zakon koji dozvoljava premijeru Viktoru Orbanu da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja, koje je uvedeno radi borbe protiv epidemije novog korona virusa.

Prema tom tekstu takođe se uvodi do pet godina zatvora za širenje "lažnih vesti" o virusu ili merama vlade.

XS
SM
MD
LG