Dostupni linkovi

Češki premijer: Povratak normalnom životu oko 1. juna


Karlov most u Pragu
Karlov most u Pragu

Češki premijer Andrej Babiš procenio je na osnovu statističkih podataka i modela epidemiologa da bi život u Češku mogao da se vrati u normalno stanje krajem maja, s tim da vlada ne sprema nikakva dalja pooštravanja dosadašnjih mera, ali važno je da građani kao do sada budu disciplinovani.

"Porast broja pozitivnih se u procentima smanjuje. Spreman je projekat pametnog karantina. Testiramo, u odnosu na prosek Evrope to radimo jako dobro. Prekretnica bi trebalo da bude kraj aprila kada se očekuje kulminacija epidemije. Nadamo se da ćemo tada imati između 10.000 i 15.000 zaraženih", kazao je Babiš u video razgovoru za tabloid Blesk.

On apelovao je na Čehe da još neko vreme izdrže naređene mere socijalnog distanciranja i ograničenog kretanja kada se od njih očekuje da sa posla idu kućama a izlaze samo po nužnim potrebama, što su u Češkoj, pored nabavke namirnica i lekova, odlaska na poštu ili u banku, takođe i šetnja sa psom ili izlazak na svež vazduh, u park ili prirodu, maksimalno po dvoje a da u javnom prostoru nose zaštitne maske ili šalove preko nosa i usta.

"Krajem maja ili u junu mogli bi da se vratimo i neki normalan život. Zavisi od građana kako će poštovati mere", rekao je Babiš.

Dodao je da Vlada traži od parlamenta da stanje krize zbog epidemije, što je blaže od vanrednog stanja i zato na prvih mesec dana može da ga proglasi sama vlada, produži na još mesec dana a da bez obzira na produženo stanje krize zbog epidemije Vlada i Centralni krizni štab u kome su na poziv Vlade i tri predstavnika opozicije sprema posle Uskrsa postepeno ukidanje restriktivnih mera.

"Sigurno ćemo nakon Uskrsa početi da otvaramo neke radnje ali za to su potrebna pravila. Mislim da će otvaranje radnji biti prvo, sledilo bi probno otvaranje nekih škola a zatim restorani. Analiziramo, spremamo ali naglašavam, to će biti tek nakon Uskrsa", rekao je premijer.

Andrej Babiš rekao je da nade polaže u tzv. pametni karantin, koji je probno počeo u ponedeljak u Južnomoravskom regionu kada se na osnovu lokalizacije mobilnih telefona i bankarskih kartica uz saglasnost osobe kod koje je potvrđena zaraza korona virusom elektronski trasiraju svi mogući kontakti u poslednjih pet dana, pa se oni stavljaju u karantin na tri dana dok ih ne testiraju.

"Moramo da dospemo do broja 20.000 testova dnevno", rekao je Babiš.

U Češkoj je do sada umrlo 40 ljudi sa pozitivnim testom na virus COVID19, većina stariji, sa pratećim oboljenjima, dok je 61 pacijent ozdravio od 3.604 kojima su testovi potvrdili prisustvo korona virusa u organizmu a Češka je od prvog marta kada su zabeležena prva tri slučaja testirala 60.990 ljudi.

Stanje krize zbog epidemije koje je proglasila vlada na snazi je od 12. marta a produženje posle 11. aprila mora da odobri češki parlament, koji po potrebi zaseda i već je Vladi odobrio ekonomski paket pomoći građanima i privredi i produbljenje deficita državnog budžeta za ovu godinu na osam milijardi evra.

"Objasniću u parlamentu kakvi tačno razlozi navode Centralni krizni štab da zatraži produženje stanja krize za 30 dana. Verujem da će to opozicija razumeti, kao što razumeju njeni predstavnici u Centralnom kriznom štabu", kazao je danas šef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

XS
SM
MD
LG