Dostupni linkovi

Dodik: Džaferović samoinicijativno poziva na komemorativni skup u Potočarima


Milorad Dodik sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem
Milorad Dodik sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

"Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH, jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa", istakao je Dodik u pismu.

Dodik je uputio pismo i predsjedniku Crne Gore Milu Djukanoviću u kojem ga je obavjestio da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine "samoinicijativno uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva".

"Želim da Vas obavijestim da je pozivnicu Vama i drugim predsjednicima država, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. O obilježavanju komemorativnog skupa i pozivanju šefova država i vlada nikada nije odlučivalo Predsjedništvo, odnosno o njemu se nije raspravljalo na sjednici Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike BiH, tako da Predsjedništvo BiH tim povodom nije ni zauzelo stav", istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istakao da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG