Dostupni linkovi

Mostar: Porast broja zaraženih, novi klasteri


Dezinfekcija javnih prostora u Mostaru
Dezinfekcija javnih prostora u Mostaru

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) registrirano je deset novih slučajeva korona virusa – 5 u Mostaru, 4 u Čitluku, te jedan u Konjicu.

To je saopćeno u utorak, 31. marta, na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba HNK, održanoj u Mostaru.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK-a, Darko Juka izjavio je novinarima da je tokom ponedjeljka u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar urađeno 81 testiranje na korona virus, od čega je deset pozitivnih s područja HNK.

''Trenutno imamo 54 pozitivna pacijenta na korona virus. Četiri su u izolacijskom bloku (Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar – COVID-19 bolnice), jedan na kisiku, troje na respiratoru koji su u neizvjesnom stanju'', rekao je Juka.

On je potvrdio da se u nekim od novih slučajeva korona virusa u HNK radi i o novim klasterima zaraze tom bolešću.

“Ove u Konjicu i Čitluku smještamo u postojeće klastere, tu je jasno stanje. Međutim, pet u Mostaru, u ovom trenutku epidemiolozi rade na terenu i prikupljaju njihove prve ostvarene kontakte, kako bi ušli u trag onomu s kim su bili u kontaktu, kako je došlo do zaraženja. Kako mi je (direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Nermin) dr. Avdić telefonski kazao uoči same konferencije, nažalost, izgledno je da neke od ovih pet iz Mostara ne možemo već sada svrstati u postojeće klastere”, izjavio je Juka.

Rečeno je kako su u Čitluku 23 osobe u samostanu i oko 60 osoba u Majčinom selu u svojevrsnom karantinu. Svećenici iz Župnog ureda u Međugorju stavljeni su u samoizolaciju.

“Moramo kazati da se sada u Čitluku suočavamo sa iznimno ozbiljnom situacijom. Imamo 23 osobe u samostanu u Miletini i otprilike 60 osoba, što štićenika, što djelatnika u Domu Majčino selo. Oba ta objekta stavljena su u određeni oblik karantene”, izjavio je Juka.

Potvrđeno je da zaražena časna sestra nije navela podatke da je bila van zemlje, odnosno u Italiji.

“Mene je iskreno rečeno iznenadilo da nije navela podatke i kada se javila liječniku. Dakle, vrlo vjerojatno nije bila u izolaciji, tek u kontaktu sa doktoricom, koja je u trijaži, koja je mene zvala, tek tad smo shvatili zapravo da imamo problem. Prema podacima, kasnije dobivenim, to jeste rizična situacija. Vrlo vjerojatno je bilo višestrukih kontakata”, izjavila je novinarima glavni epidemiolog SKB Mostar, dr. Jelena Ravlija.

Podsjetimo, u HNK su zabilježena 54 slučaja korona virusa. Od toga ih je u Konjicu 26, Mostaru 17, te Čitluku 11. Do sada su dvije osobe umrle od ukupno 12 umrlih u cijeloj Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG