Dostupni linkovi

Eksplozija u Kantonalnoj bolnici u Bihaću


Eksplozija u bolnici "Irfan Ljubijankić" u Bihaću
Eksplozija u bolnici "Irfan Ljubijankić" u Bihaću

Na Odjelu mikrobiologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću u utorak došlo je do eksplozije u kojoj nije bilo ozlijeđenih dok će se visina pričinjene materijalne štete naknadno utvrditi, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice „ Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

„Negdje oko 11 sati je eksplodirao uređaj „ autoklav“ na Odjelu mikrobiologije. Radi se o aparatu koji se inače ne koristi na ovom odjelu već je, zbog kvara na uređaju koji se inače koristi. taj aparat pušten u pogon da se ne prekida tehnološki proces i desilo se, nažalost, to što se desilo”, objasnio je Havić za RSE.

Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) za RSE je rekao je da je policija vrlo brzo obaviještena nakon eksplozije.

“Policija i policijski istražitelji su izašli na lice mjesta gdje konstatovano da je medicinar koji radi na ovom odjelu, pri pokušaju da stavi u funkciju uređaj, koji služi za izvođenje kemijskih reakcija i za sterilizaciju različitih materijala vodenom parom u medicinskoj upotrebi, tako došlo do eksplozije istog”, rekao je Šiljdedić za RSE.

U eksploziji nema ozlijeđenih a materijalna šteta će biti procijenjena naknadno. Direktor Kantonalne bolnice rekao je da su urušena dva zida jedne prostorije.

“Nastavljamo normalno raditi bez prekida tehnološkog procesa, odnosno posuditi ćemo „autoklav“ od neke od zdravstvenih institucija u Bihaću kako bi nastavili raditi dok ne dođe serviser i popravi ga “, kazao je Havić.

Havić je naglasio da Kantonalna bolnica radi na tome kako bi osigurala testiranja na COVID-19 u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Trenutno, testiranja na korona virus iz USK se rade u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG