Dostupni linkovi

Štrajk u Amazonu, zahtev za boljom zaštitom od virusa


Zaposleni u američkim firmama za distribuciju Amazon i Instakart (Instacart) pozvali su danas na štrajk, u vreme kada su Njujork i San Francisko u izolaciji, optužujući svoje poslodavce da ih nedovoljno štite od korona virusa.

Između 100 i 200 zaposlenih u njujorškom skladištu Amazona na Staten ajlendu, južno od Menhetna, mogli bi danas da prekinu rad, javljaju američki mediji.

U vreme kada je ta oblast, koja je postala epicentar epidemije u SAD, stavljena uizolaciju, zaposleni optužuju Amazon da ne preduzima potrebne mere da ih zaštiti.

"Osobe koje su testirane pozitivno na virus rade u toj zgradi i prenose virus na stotine drugih", navodi se na nedavno otvorenom tviter nalogu nazvanom "zatvoriti Amazon (Shut_downAmazon).

Amazon je reagovao navodeći da su te optužbe jednostavno neosnovane i da su oni preduzeli ekstremne mere da obezbede zaposlene, da se dubinski čiste prostorije tri puta češće nego obično i da se modifikuju procedure da bi se garantovala bezbedna distanca tokom rada.

Zaposleni u lancu samoposluga "Hol fuds" (Whole Foods) koje pripadaju Amazonu, pozivaju na štrajk sutra, i takođe traže jače bezbednosne mere, kao i veće plate.

Na zapadnoj obali SAD, kupci i dostavljači platforme Instakart preko koje se poručuju namirnice onlajn, takođe će danas biti u štrajku. Oni traže bolje bezbednosne i finansijske uslove.

Oni će, kako kažu, prestati sa radom dok im se ne ispune svi zahtevi, rekla je portparolka štrajkača.

"Ne radi se samo o nama, mi takođe želimo da zaštitimo naše klijente. Zaposleni su besni što Instakart ne čini ni minimum za vreme ove smrtonosne pandemije", dodala je ona.

Inače, dok broj nezaposlenih u SAD dramatično raste – prošle sedmice je 3,3 miliona podnelo zahtev za dodadatak po osnovu gubitka posla što je najviše u istoriji – Amazon i ostali lanci traže nekoliko stotina hiljada radnika zbog pojačane tražnje za distribucijom robe preko onlajn narudžbina.

U SAD su do danas u podne imale 144.672 slučaja zaraženih korona virusom, a 2.571 osoba je umrla, po podacima univerziteta Džons Hopkins.

XS
SM
MD
LG