Dostupni linkovi

Norveška ublažila deo restriktivnih mera


Grad Kirkenes, Norveška
Grad Kirkenes, Norveška

Norveška će dozvoliti ulazak određenim evropskim državljanima zbog rada u sektorima u kojima im nedostaje radna snaga, uključujući poljoprivrednu i naftnu industriju uprkos blokadi uvedenoj radi borbe protiv virusa korona, saopštila je danas administracija.

Regulativom koja odmah stupa na snagu ublažene su određene zabrane za strane putnike uvedene u borbi protiv prenosa virusa.

Norveška je od 16. marta zabranila dolazak stranih državljana i onima koji su već bili u zemlji bez boravišne dozvole naredila da se vrate u matične države, ali zvaničnici danas ističu da su izuzeci neophodni radi podrške sektorima u kojima nedostaje radne snage.

Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog tržišta i u uobičajenoj situaciji dozvoljeno je slobodno kretanje državljana iz Evropske ekonomske zone (EEZ) - Norveška, Island i Lihtenštajn.

U Norvešku je sada dozvoljen ulaz državljanima EEZ koji rade u poljoprivrednoj, ribolovnoj, naftnoj i gasnoj industriji, na gradnji brana za hidrocentrale i napojnim mrežama.

Norveška je prijavila 4.226 obolelih od virusa korona i 26 sa smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG