Dostupni linkovi

Ministar podneo krivičnu prijavu protiv Tačija


Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Djeljalj Svećlja (Xhelal Svecla) je pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova, Hašima Tacija zbog njegovih izjava od 23. marta u vezi nepoštovanja odluka Vlade Kosova u odnosu na zaštitne mere protiv virusa COVID19.

Ministarstvo smatra da je Tači time počinio krivično delo "Poziv na otpor" iz Krivičnog zakonika Kosova.

To je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem je tada odlučila da ograniči kretanje građana u vremenskom periodu od 10:00-16:00 i od 20:00 do 06:00.

Iz ministarstva podsećaju kako je Tači na konferenciji za novinare pozvao na nepoštovanje odluke vlade.

"Građani nisu u obavezi da poštuju protivustavne odluke i niko ne može da ih kazni zbog toga," izjavio je tada Tači. On je pritom dodao da "ni Policija Kosova ni bezbednosni organi ne trebaju da sprovode tu protivustavnu odluku vlade, zato što tako sami čine krivično delo".

"U Ustavu Kosova predviđeno je ukupno 30 ovlašćenja predsedniku zemlje. Ni jedno se ne tiče zakonske ili ustavne procene vladinih odluka. To ovlašćenje pripada sudovima", dodaje se u saopštenju ministarstva.

"Predsednik je tim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke Vlade, osim što je prouzrokovao nejasnoće kod građana, takođe pokušao da doprinese haosu na ulicama i tako većem širenju virusa COVID19", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG