Dostupni linkovi

U FBiH 29 novooboljelih, najviše između 24 i 64 godine


Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Davor Pehar kazao je na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata testirano 201 osoba od čega je koronavirus potvrđen kod 29, a najviše ih je iz Tuzlanskog kantona.

„Nažalost, u protekla 24 sata registrirana su tri nova smrtna ishoda, čime se broj povećao na osam“, rekao je Pehar. Inače, na nivou cele BiH preminulo je devet osoba.

Kako je naveo Pehar, 66,1 posto zaraženih je iz populacije između 24 i 64 godine, a više od 25,5 posto su stariji od 65 godine. Također, 8,2 posto spada u populaciju od nula do 24 godine.

"Iz ovih podataka možemo zaključiti da smo ostvarili jedan od zacrtanih ciljeva. Nije nam se veliki procenat zaraženih pojavio kod osoba starijih od 65 godina", kazao je Pehar.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (KCUS) su danas testiranjem potvrđena tri nova slučaja zaraze korona virusom i to iz Kaknja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa direktorica ove institucije Sebija Izetbegović.

Testirano je ukupno osam uzoraka krvi, od čega je pet negativnih. Kod tri osobe je potvrđen korona virus, a radi se o osobama iz Kaknja čiji su uzorci krvi poslati iz Zenice.

Potvrđeni slučajevi su povezani sa zaraženim osobama iz Tuzle.

U Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 358 osoba zaraženih korona virusom.

Ne otpuštati radnike

Ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo rekla je kako vlade na svim niovima moraju naći održive mjere kako bi što prije pomogli privrednicima.

Ona je naglasila da vlade namjeravaju uspostaviti garancijski fond.

„2.5 miliona maraka iz turizma stavićemo u fond kako bi pomogli našim privrednicima“, rekla je Đapo.

Također, ona je naglasila kako bi se oko 250 miliona KM moglo skupiti kroz rebalans budžeta, koji se očekuje sredinom aprila.

Namjena ovog fonda je kako je objasnila ministrica Đapo da pomogne kantonalnim službama, i da uplati doprinose za sve uposlene u FBiH.

„Pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju radnike“, rekla je Đapo.

Sekretar ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Alden Kajtaz rekao je kako će upis učenika u prvi razred osnovne škole biti prolongiran u sedam kantona. Upis je obavljen u Tuzlanskom kantonu, a u Kantonu Sarajevo te Unsko-sanskom kantonu upis će biti urađen elektronski.

XS
SM
MD
LG