Dostupni linkovi

Spriječeni nemiri militanata IDIL-a u zatvoru u Siriji


Kurdske snage u Siriji spriječile su nemire militanata tzv. Islamske države u zatvoru na sjeveroistoku zemlje.

Nemiri su izbili u ponedjeljak, 30. marta, nakon što su zatvorenici srušili vrata i prokopali rupe između ćelija u zatvoru, rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, javlja Associated Press.

Iako nije poznato je li pobuna u zatvoru u gradu Hasaka imala veze s panikom u vezi s korona virusom, vlada velika zabrinutost u slučaju širenja epidemije unutar pretrpanih zatvora u ovom dijelu Sirije.

Zasad nema potvrda da u dijelu Sirije, kao ni u zatvorima, koji kontroliraju kurdske snage ima slučajeva zaraženih korona virusom.

Kurdski zvaničnici nisu naveli ima li poginulih tijekom operacije smirivanja pobune i sprečavanja bijega, ali je naglašeno da niko nije uspio pobjeći.

U ovom zatvoru, piše AP, uglavnom su smješteni „strani borci IDIL-a“, odnosno osobe koje nisu iz Sirije i Iraka.

Kurdske snage kontroliraju oko 20 ovakvih zatvora, od čega su mnogi improvizirani, u kojima je smještano oko 10.000 militanata IDIL-a. Među njima je oko 2.000 stranaca, uključujući 800 ljudi porijeklom iz europskih zemalja.

Kurdske snage, uz podršku međunarodne koalicije za borbu protiv IDIL-a na čelu sa SAD-om, proglasili su teritorijalno pobjedu nad militantnom organizacijom u martu prošle godine, nakon oslobađanja posljednje teritorije pod kontrolom militanata.

XS
SM
MD
LG