Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 77 novoobolelih, ukupno 790 zaraženih i šest umrlih


Bolnica Dubrava u Zagrebu
Bolnica Dubrava u Zagrebu

U Hrvatskoj je 77 novoobolelih od korona virusa i sada je trenutno 790 zaraženih, oporavljenih 64, a preminulih je i dalje šest, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare da se na respiratoru nalazi 27 osoba, dok je oporavljenih u odnosu na juče za 12 više.

Testirano je ukupno 6.404 ljudi.

„Hrvatska je rano uvela mere u svrhu sprečavanja širenja virusa, veseli nas što najveći deo građanstva poštuje mere. Zato je naša krivulja i dalje linearna. Pozivamo i ostale da poštuju mere“, rekao je Beroš.

Na pitanje da proceni razvoj situacije, Beroš je podsetio da se virus prenosi kontaktom i respiratornim putem.

„Ako poštujemo mere, mi smo ti koji možemo smanjiti prenos infekcije. Naša sudbina je u našim rukama“, ukazao je ministar.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak istakao je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća zahvaljujući medicinskim radnicima, građanima i kriznom štabu.

„Ohrabrujuće je što naveći deo naših stanovnika poštuje higijenske mere, ostaje u svojim domovima, drži socijalnu distancu i pomaže sugrađanima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Capak.

On se osvrnuo i na svoju jučerašnju izjavu da će mere potrajati do juna, rekavši da je izneo ličnu ocenu.

"Nas nekoliko koji smo pričali zaključili smo da je početak šestog meseca taj neki datum kad bi mogli imati povoljniju sliku. Radi se isključivo o ličnoj proceni", rekao je Capak.

XS
SM
MD
LG