Dostupni linkovi

Cene nafte najniže u poslednjih 17 godina


Cene nafte su pale danas na azijskom tržištu nakon pada ostalih finansijskih tržišta i pogoršanja krize sa pandemijom korona virusa.

Cena sirove nafte (West Texas Intermediate,WTI) pala je za 5,3 odsto na 20 dolara po barelu, dok je cena brenta, nafte iz Severnog mora 23 dolara što je pad od 6,5 odsto čime je na najnižem nivou od 2003. godine.

Do pada cena nafte je došlo nakon što je premašena brojka od 30.000 mrtvih od korona virusa u Italiji i Španiji i povećanja broja zaraženih u SAD gde je registrovano 140.000 zaraženih i 2.400 mrtvih.

Naftna tržišta su u padu već nedeljama dok vlade širom sveta uvode ograničenja na putovanja i mere izolacije kako bi se sprečilo širenje virusa.

Glavni proizvođači nafte među kojima su Saudijska Arabija i Rusija, vode rat sa cenama što je izazvalo povećanje rezervi, a to dovelo do pada cena.

Stručnjak AxiCorp Stiven Ines smatra da bi cene mogle da padaju sve dok proizvođači ne reaguju na mogućnost popunjava skladišta širom sveta.

"Što duže bude trebalo za njihovu reakciju, veći je rizik od daljeg pada cena", smatra Ines.

Sledećeg meseca se očekuje dodatni višak nafte, jer tada ističe sporazum između OPEK-a i Rusije o ograničenju proizvodnje kako bi se podstakao rast njene cene.

"Prema sadašnjem tempu punjenja skladišta, cenama je predodređeno da slede istu sudbinu iz 1998, kada je nafta tipa Brent pala na ispod 10 dolara za barel", kazala je za Gardijan Paola Rodrigez-Masiju, analitičarka Rajstad Enerdžija.

XS
SM
MD
LG