Dostupni linkovi

Prva žrtva korona virusa u RS


Ministar zdravlja RS Alen Šeranić

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je da je danas, 28. marta, u Banjoj Luci preminula starija ženska osoba.

"Imamo prvu žrtvu korona virusa u Republici Srpskoj. To je starija gospođa koja je jučer primljena na Kliniku za infektivne bolesti i kod koje je potvrđen korona virus. Osoba koja je umrla bila je u kontaktu s licem koje je bilo pozitivno na korona virus. Primljena je s teškom kliničkom slikom i sa razvijenom upalom pluća. Bolovala je od niza hroničnih bolesti", rekao je Šeranić.

Naglasio je da je i ovaj slučaj potvrdio, kada je u pitanju COVID-19, da su najugroženije starije osobe. Zbog toga je preporučio da se starije osobe izbjegavaju grupisanje i bilo kakve bliske kontakte kako se ne bi zarazili.

Trenutno, prema riječima Šeranića, na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci nalazi se 28 pacijenata, od kojih je 25 sa srednje teškom kliničkom slikom a tri pacijenta su na respiratoru.

"Na kliničkom centru imamo i 15 osoba sa blažom kliničkom slikom, a 13 čekaju u izolaciji da se urade nalazi. To su osobe koje imaju pozitivnu epidemiološku sliku“, rekao je Šeranić.

Na večerašnjoj konferenciji za medije Federalnog kriznog štaba saopšteno je da je u Federaciji BiH korona virusom zaraženo ukupno 98 osoba.

Nakon obavljenih 17 testiranja na na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, danas poslijepodne registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom, a to su pacijenti iz iz Goražda, Brčkog, Sarajeva (Ilidža) i Ilijaša.

Kako je potvrdio direktor Doma zdravlja Goražde, virusom je zaražen vozač ovog doma pa se sada radi na sastavljanju spiska njegovih mogućih kontakata.

U BiH su do sada korona virusom zaražene 263 osobe, a broj smrtnih slučajeva se popeo na šest.

XS
SM
MD
LG