Dostupni linkovi

Tajvan pozvao protjerane američke medije iz Kine


Wall Street Journal je jedan od tri medija čiji su novinari protjerani iz Kine

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u subotu je uputio lični poziv za tri američka medija da postave svoja dopisništva u ovu otočnu zemlju nakon što su njihovi novinari protjerani iz Kine.

Kina je 18. marta saopćila da oduzima novinarske akreditacije svim američkim novinarima koji su radili u dopisništvima u Kini za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post. Akreditacije su trebale isteći krajem 2020. godine.

Kina je također saopćila da im neće biti dozvoljeno da rade kao novinari u kineskom gradu Hong Kongu. U prošlosti su strani novinari, koji su bili protjerani iz kontinentalne Kine, mogli raditi u Hong Kongu, podsjeća Reuters.

"S obzirom na sve veće neprijateljstvo između New York Timesa, Wall Street Journala i Washington Posta sa Kinom, ovom prilikom bih vas želio pozvati da dođete u Tajvan - zemlju koja je simbol slobode i demokratije", napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom Twitter profilu.

"Da! Ovdje ćete naći ljude koji vas dočekuju otvorenih ruku i sa puno iskrenih osmijeha", navedeno je u poruci.

Na Tajvanu živi samo mali broj stalnih stranih dopisnika, a nijedna od tri novine nema stalno dopisništvu na otoku.

Tajvan je pojačao graničnu kontrolu kako bi spriječio širenje koronavirusa, a trenutno je dozvoljen ulazak samo strancima koji već imaju dozvolu boravka.

XS
SM
MD
LG