Dostupni linkovi

Tajvan pozvao protjerane američke medije iz Kine


Wall Street Journal je jedan od tri medija čiji su novinari protjerani iz Kine
Wall Street Journal je jedan od tri medija čiji su novinari protjerani iz Kine

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u subotu je uputio lični poziv za tri američka medija da postave svoja dopisništva u ovu otočnu zemlju nakon što su njihovi novinari protjerani iz Kine.

Kina je 18. marta saopćila da oduzima novinarske akreditacije svim američkim novinarima koji su radili u dopisništvima u Kini za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post. Akreditacije su trebale isteći krajem 2020. godine.

Kina je također saopćila da im neće biti dozvoljeno da rade kao novinari u kineskom gradu Hong Kongu. U prošlosti su strani novinari, koji su bili protjerani iz kontinentalne Kine, mogli raditi u Hong Kongu, podsjeća Reuters.

"S obzirom na sve veće neprijateljstvo između New York Timesa, Wall Street Journala i Washington Posta sa Kinom, ovom prilikom bih vas želio pozvati da dođete u Tajvan - zemlju koja je simbol slobode i demokratije", napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom Twitter profilu.

"Da! Ovdje ćete naći ljude koji vas dočekuju otvorenih ruku i sa puno iskrenih osmijeha", navedeno je u poruci.

Na Tajvanu živi samo mali broj stalnih stranih dopisnika, a nijedna od tri novine nema stalno dopisništvu na otoku.

Tajvan je pojačao graničnu kontrolu kako bi spriječio širenje koronavirusa, a trenutno je dozvoljen ulazak samo strancima koji već imaju dozvolu boravka.

XS
SM
MD
LG