Dostupni linkovi

Pompeo pozdravio odluku EU o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom


Odluka dodatno učvršćuje evropsku budućnost Albanije i Severne Makedonije: Majk Pompeo
Odluka dodatno učvršćuje evropsku budućnost Albanije i Severne Makedonije: Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majkl Pompeo pozdravio je odluku Evropske unije (EU) da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom kao naredni korak na njihovom putu ka Zapadu.

Ta odluka dodatno učvršćuje evropsku budućnost Albanije i Severne Makedonije i naglašava važnost istorijskog Prespanskog sporazuma koji je omogućio Severnoj Makedoniji da napreduje ka svojim evropskim i transatlantskim ciljevima, saopštio je Stejt department.

SAD, kako se navodi, ostaju postojan partner obe vlade u sprovođenju neohpdnih reformi za jačanje vladavine prava, dalje antikorupcijske napore, ekonomski rast i jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

Obe zemlje moraju ostati privržene svojim reformskim agendama a SAD će ustrajati u podršci njihovim naporima u tom pogledu, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Odluku, uz poruku da SAD ostaju partner na svakom koraku ovog puta, objavio je i na svom Tviter nalogu.

Lideri zemalja članica Evropske unije su u četvrtak uveče, 26. marta, podržali zaključke Saveta ministara kojm se odobrava otvaranje pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG