Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Iranu


SAD su uvele sankcije za 15 lica i pet kompanija sa sedištem u Iranu i Iraku, zbog, kako je obrazloženo, podrške terorističkim grupama.

Takozvana crna lista dopunjena je u okviru trećeg kruga sankcija Teheranu u poslednje dve sedmice uprkos činjenici da se Iran bori protiv širenja zaraze virusom korona.

Ministarstvo finansija SAD navelo je u saopštenju da su sankcije uvedene licima i kompanijama koje podržavaju Revolucionarnu gardu Irana i njenu elitnu jedinicu "Kuds", kao i grupe "Kataib Hezbolah" i "Asaib Al el Hak", koje Vašington smatra terorističkim organizacijama.

Pentagon krivi "Kataib Hezbolah" za raketni napad u kojem je 11. marta u Iraku poginulo dvoje državljana SAD i jedan državljanin Velike Britanije.

Američko Ministarstvo optužuje sankcionisane za "maligne aktivnosti", uključujući prodavanje iranske nafte Siriji, krijumčarenje oružja u Irak i Jemen, kao i za pružanje podrške iračkim militantima koji napadaju pripadnike vojske SAD.

Sankcionisanima će biti zamrznuta imovina u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno da sa njima posluju.

Zvaničnici u Vašingtonu su izjavili da će nastaviti sa sankcijama protiv Teherana da bi ga primorali da odustane od svog nuklearnog i raketnog programa te aktivnosti u regionu, uprkos epidemiji korona virusa od koje je u ovoj zemlji dosada preminulo 2.234 osoba.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif pozvao je na bojkot sankcija SAD. “Čak je i najvećoj ekonomiji na svetu potrebna pomoć drugih u borbi protiv pandemije, ali odbija da zaustavi ekonomski terorizam protiv Irana

Da li SAD žele večnu pandemiju? Moralni imperativ je da se prestane da se poštuju sankcije nasilnika,” napisao je Zarif na Tviteru.

Snabdevanje za humanitarne potrebe je izuzeto iz sankcija koju je Vašington ponovo uveo Teheranu, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odlučio prošle godine da se povuče iz sporazuma koje su svetske sile sklopile 2015. sa Iranom o ograničenju njegovog nuklearnog programa.

Međutim, sveobuhvatne američke sankcije odvratile su mnoge firme od trgovine sa Iranom i za humanitarne potrebe.

Američke i švajcarske vlasti su uspostavile ove godine kanal preko Švajcarske za slanje humanitarne pomoći Iranu. Do 19. marta je obavljena jedna transakcija.

Istovremeno, Vašington je još jednom odložio kaznene mere što je omogućilo Iraku da uveze struju iz Irana, ali je upozorio da će biti stavljen na crnu listu svako ko to bude koristio za pomoć terorističkim grupama.

XS
SM
MD
LG