Dostupni linkovi

Hotelijeri u Sarajevu traže pomoć vlade da ne bi otpuštali radnike


Hotel Holidej, Sarajevo
Hotel Holidej, Sarajevo

Hotelijeri i ugostitelji iz Kantona Sarajevo najavili su da će otpustiti sve radnike ukoliko Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne donesu potreban set mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa.

U otvorenom pismu Vladi Kantona Sarajevo i Vladi Federacije BiH, hotelijeri i ugostitelji su naveli kako su sve svoje radnike trenutno poslali na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi ti radnici mogli dobiti primanja uprkos tome što im je zabranjen rad i kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja.

Navode i to da trenutačnu situaciju mogu podnijeti do kraja marta ili najkasnije aprila te da će morati otkazivati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanije od stečaja.

Od nadležnih vlada u Federaciji traže mjere poput oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od tri mjeseca, sufinansiranje ličnih primanja navedenih radnika u iznosu od 70 odsto ili finansiranje minimalne mjesečne plate te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od 3 do 6 mjeseci kako za pravne osobe, tako i za fizičke, odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva.

Napominju da sudbina oko 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i više od 10.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH.

XS
SM
MD
LG