Dostupni linkovi

EU uputila pomoć BiH od dva miliona evra


Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler
Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera u četvrtak su potpisali paket finansijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19.

Finansijski paket je namijenjen kupnji 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme, navodi se u saopštenju proslijeđenom iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Ambasador Sattler je izjavio da je primarna briga EU kao i njega osobno,zdravlje građana.

„Ali isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U toku je nabavka respiratora, ali isto tako i hiljade setova testova i zaštitne opreme“, izjavio je Sattler

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5 miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7 miliona eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH

Steliana Nedera, rezidentna predstavnicaUNDP-a u BiH je izjavila da u ovom trenutku, UNDP radi na nabavci najneophodnije medicinske opreme i materijala, u skladu sa najvažnijim prioritetom: testiranjem i tretmanom osoba zaraženih korona virusom, te osiguranjem uslova za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika i drugih nadležnih službi širom Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG