Dostupni linkovi

Četvoro novoobolelih u FBiH, ukupno 189


Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na konferenciji za novinare vlade Federacije BiH izjavio je da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom u ovom entitetu.

“Broj testiranih u odnosu na posljednji izvještaj od 10 sati jutro je da su od 8 uzetih uzoraka, 4 osobe pozitivne na Covid 19, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka˝, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Do danas je u Federaciji testirano 525 osoba, a korona virus potvrđen je kod 66 pacijenta Hercegovačko-neretvanskog kantona, 27 Zapadno- hercegovačkog kantona 10, Kantona Sarajevo 9, Zeničko-dobojsko 8, Unsko-sanskog 6, Bosansko-podrinjskog 4 , Posavskog 1, Srednjobosanskog 1, dok Tuzlanski kanton i Kanton 10 ( sjedište u Livnu ) nemaju pozitivnih slučajeva“ rekao je Pehar.

Načelnik Federalnog Štaba civilne zaštite (FŠCZ) Fahrudin Solak je izjavio da je donsena naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin.

U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27. mart 2020. godine.

XS
SM
MD
LG