Dostupni linkovi

Mostar: Tri teška slučaja na respiratoru


Bolnica u Mostaru
Bolnica u Mostaru

U Mostaru se u posljednja 24 sata bilježi još šest osoba koje su zaražene korona virusom, a ukupno 18 osoba je testirano, saopćeno je u četvrtak, 26. marta, na redovnoj press-konferenciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Šest je bilo pozitivnih. Dva su bila iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda”, saopćio je na press-konferenciji član Štaba Civilne zaštiteHerceg-neretvanskog kantona i direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, Nermin Avdić. Što se tiče Mostara, Avdić je rekao da sada u tom gtradu ima ukupno devet zaraženih koronavirusom.

“Sada smo razvili dva klastera. Praktično imamo jedan u SKB-u (Sveučiličnoj kliničkoj bolnici Mostar, op. RSE) i jedan na Aerodromu”, rekao je Avdić, objašnjavajući da u klasteru na Aerodromu Mostar imaju dva oboljela čovjeka, a u klasteru vezanom za SKB Mostar je šest oboljelih.

Prema riječima doktora Avdića, u izolatoriju Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar trenutno je smješteno sedam pacijenata. “I od tih sedam imamo tri koja su na respiratoru i oni su teški slučajevi, zatim imamo jednoga na kiseoniku, i ostali su u jednom, mogu slobodno reći, poboljšanju”, rekao je dr. Nermin Avdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, dr. Avdić je objasnio da su od osoba koje su teži slučajevi, na respiratoru, dvije osobe su iz Mostara, dok je jedna iz Konjica. On je potvrdio da se radi o pacijentu koji je bio na kućnoj izolaciji u Konjicu, pa je dopremljen u Kliniku za infektivne bolestin SKB Mostar.

Prema njegovim riječima, jedna osoba medicinske struke sa SKB Mostar je takođe u izolaciji, a radi se o osobi koja je bila u kontaktu sa prvim potvrđenim slučajem u Mostaru, koji je najprije bio primljen na odjel za plućne bolesti SKB Mostar, da bi se naknadno ispostavilo da je zaražen koronavirusom.

Što se tiče Konjica, grada sa najviše slučajeva zaraženih u HN kantonu, dr. Nermin Avdić je kazao da je samo jedna osoba, vezana za zdravstvo, koja je bila u kontaktu sa oboljelima, ali ne u ustanovi, te je ustvrdio da nema puno ostalih zdravstvenih osoba koje su u samoizolaciji u tom gradu.

“Imamo veliki broj izdatih rješenja u Konjicu i ta rješenja koja su izdata u Konjicu su ustvari u isto vrijeme oni koji su bili u kontaktu sa prvim klasterom”, rekao je dr. Avdić, aludirajući na događaj od 11. marta, kada je u Konjicu obilježavana godišnjica osnivanja firme “Igman”, na kojoj je jedna osoba iz Srbije donijela zarazu koronavirusom.

U HN kantonu trenutno je 26 zaraženih koronavirusom, od čega je 17 u Konjicu i 9 u Mostaru.

Načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNK-a Branko Drinovac saopćio je na konferenciji za novinare Štaba CZ HNK-a da je u protekla 24 sata zaprimljeno 275 rješenja o zabrani izlaska iz izolacije u trajanju od 14 dana, što čini ukupno 1678 takvih rješenja u HNK od početka izbijanja krize sa koronavirusom.

Drinovac je kazao da je provedeno 697 kontrola tih osoba u posljednja 24 sata, odnosno ukupno 2947 provjera. On je kazao da je proteklog dana sedam osoba prekršilo mjeru samoizolacije, odnosno ukupno do sada njih 138.

Inače, mjere samoizolacije, donesene u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, poštuju se, saopćeno je odvojeno u četvrtak, 26. marta iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa sjedištem u Mostaru.

Kako se navodi u jutrošnjem izvještaju, koji se odnosi na protekla 24 sata, u općini Jablanica izvršena je kontrola lica kojima je određena mjera samoizolacije. Navedene osobe su zatečene na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera, stoji u izvještaju.

Pripadnici Polciijske stanice (PS) Prozor-Rama izvršili su u srijedu provjeru za 41 osobu kojima je izrečena mjera samoizolacije i utvrdili da sve osobe poštuju izrečenu mjeru.

Tokom dana prijavljeno je 19 osoba koje su stigle iz inostranstva, te će za njih biti izrečene zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj pristiglih osoba iz inostranstva na području općine Prozor-Rama je 256. Također u toku proteklog dana 7 osoba prijavilo je boravak na području te općine, a koje imaju prebivalište u drugim općinama u BiH.

U Jablanici je, kako se navodi u izvještaju CZ-a HN kantona, određen izolatorij u objektu Dom samaca, čiji je vlasnik podružnica preduzeća Hidroelektrane na Neretvi Jablanica, a koji će služiti za smještaj pacijenata koji nemaju uslove za kućni tretman.

U općini Neum, u kontaktu sa Domom zdravlja Neum, izdata su 3 nova rješenja o samoizolaciji, a za 4 osobe je rješenje isteklo, navodi se u biltenu OC-a CZ-e HNK-a.

XS
SM
MD
LG