Dostupni linkovi

U petak povratak vojnika sa Balkana iz Afganistana


Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević

U petak 27. ožujka će avionom Croatia Airlinesa iz misije Resolute Support u Afganistanu biti vraćeno 140 pripadnika Hrvatske vojske, Vojske Crne Gore, Armije Sjeverne Makedonije i Oružanih snaga Republike Albanije, čiji je povratak iz misije ranije bio odgođen zbog epidemije corona virusa, priopćila je hrvatska Vlada.

Ta je odluka donesena na sjednici Vlade u četvrtak 26. ožujka, a radi se o pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta - 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije.

„Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen. Procijenili smo kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik“, istaknuo je ministar Krstičević poručivši kako je sigurnost svakog hrvatskog vojnika apsolutni prioritet.

„Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima! Oni su odradili svoju dužnost, te ih ovim putem pohvaljujem i zahvaljujem jer su šest mjeseci doprinosili miru i stabilnosti u Afganistanu te su promovirali našu zemlju kao pouzdanog saveznika, a sada je na nama ovaj zadnji korak. Taj korak ćemo napraviti kao država, koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i resursima sustava domovinske sigurnosti“, rekao je ministar Krstičević.

On je pojasnio kako se pri povratku hrvatskih vojnika iz misije u Afganistanu vodilo računa i o povratku saveznika i partnera koji se nalaze u sklopu 11. hrvatskog kontingenta: „Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji već dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih“.

Krstičević je dodao da 12. hrvatski kontingent koji je početkom ožujka upućen u misiju Resolute Support u Afganistanu ostaje u misiji do kraja poručivši im da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća.

XS
SM
MD
LG