Dostupni linkovi

Ministri u RS se odriču pola martovske plate


Zgrada Vlade Republike Srpske
Zgrada Vlade Republike Srpske

Vlada Republike Srpske (RS), donijela je odluku da se do 30. juna 2020. godine obustavi plaćanje obaveza po osnovu poreza na dobit, kao i na sve naknade koje proističu iz završnog računa, izjavio je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Višković je potvrdio i da je Vlada odlučila da se na tri mjeseca prolongiraju obaveze privrednih subjekata prema Investiciono-razvojnoj banci , te da će se svi članovi Vlade odreći 50 posto svojih primanja za mjesec mart. Kako je rekao, ova sredstva će biti uplaćena u Fond solidarsnoti Republike Srpske.

Na danšnjoj sjednici, Vlada RS-a je donijela i preporuke za sve zaposlene u javnom sektoru, osim radnika u zdravstvu, da se na osnovu dobre volje odreknu dijela primanja. Preporučeno je da za plate do 1.000 KM ide pet posto od neto plate, a za plate više od 1.000 do 10 posto.

Preporuka Vlade RS svim izabranim i postavljenim osobama na rukovodećim mjestima je da se odreknu i dijela neto plate za mart u iznosu do 20 posto.

“Ove preporuke će biiti isključivo na dobrovoljnoj bazi svakog zaposlenog, međutim moramo pokazati solidarnost prema radnicima u realnom sektoru i sredstva prikupljena u Fond solidarnosti biće isključivo iskorištena za pomoć njima”, naglasio je Višković.

Preporučeno je i da se sve naknade za upravne i nadzorne odbore za mjesec mart uplate u Fond solidarnosti.

“Za radnike koji su pogođeni našim odlukama da se naloži zabrana rada, naša preporuka će biti da poslodavci isplate neto platu, a razlika do bruto plate da ide na teret budžeta. Očekujemo i da uskoro budu operativna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda”, kazao je Višković, te dodao da se aktivno radi na formiranju fonda za pomoć privredi.

XS
SM
MD
LG