Dostupni linkovi

Štab FBiH: Sljedeća tri tjedna su ključna za borbu protiv korona virusa


Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH)
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH)

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH) izjavio je na konferenciji za novinare Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu kako je u tom bh. entitetu u posljednjih 24 sata potvrđeno deset novih slučajeva zaraženih virusom COVID-19.

U Federaciji BiH do sada su ukupno zaražene 62 osobe od 517 ukupno testiranih (Hercegovačko-neretvanski kanton 26, Sarajevski kanton 9, Zeničko-dobojski kanton 8, Zapadnohercegovački kanton 7, Unsko-sanski kanton 6, Bosansko-podrinjski kanton 4, Posavski kanton 1, Srednjobosanski kanton 1, Kanton 10 0 i Tuzlanski kanton 0).

Do sada je preko 30.000 ljudi stavljeno pod nadzor, istakao je Pehar.

Pehar je također dodao kako su sljedeća dva do tri tjedna ključna za razvoj situcije oko panedmije koronavirusa u BiH.

„Od svih nas ovisi u kome smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krvulja epidemije u FBiH bit će manja, a to znači da ćemo imati i manje opterećenje na zdravstveni sustav. Sve to će doprinijeti izbjegavanju „talijanskog“ scenarija“, naglasio je Pehar.

Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH naglasila je kako je bankarski sektor svjestan cijele situacije, te da će biti na raspolaganju za pomoć svojim klijentima.

„Dat ćemo kreditne olakšice svojim klijentima. Naš supervizor je propisao određeni okriv kako te olakšice trebaju izgledati i ta odluka će stupiti na snagu najkasnije u petak“, naglasila je Pašić.

Prema posljednjim podacima u BiH je ukupno zaraženo 18 osoba koronavirusom, od koje su tri osobe umrle.

XS
SM
MD
LG