Dostupni linkovi

Deset novih slučajeva zaraze u FBiH, ukupno 62


Federalni zavod za javno zdravstvo objavio je da su do četvtka u 10 sati potvrđena 62 slučaja zaraze korona virusom u Federaciji BiH, što je za deset više u odnosu na posljednji izvještaj od srijede 25. marta. Tri osobe su preminule, dok je za sada testirano 520 osoba.

Najviše slučajeva zaraze korona virusom, njih 26, zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Kanton Sarajevo sa devet, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Zapadnohercegovački kanton sa sedam.

U Unsko-sanskom kantonu potvrđeno je šest slučajeva zaraze, Bosansko-podrinjskom četiri, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na korona virus, 187, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gđe je urađeno 121 testiranja i svi su bili negativni.

U Kantonu Sarajevo urađeno je 79 testova na korona virus.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Njemačke i Srbije, te da postoji lokalna transmisija u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 23 potvrđena slučaja i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Navodi se da su u Unsko-sanskom kantonu evidentirana tri klastera i novi klasteri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Situacija u Srednjobosanskom kantonu (SBK) je, trenutno, stabilna, jer nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš, nakon vanredne sjednice Vlade tog kantona.

"Jučer (srijeda) smo imali četiri slučaja koja su nam bila sumnjiva, a testovi su, nasreću, pokazali da su negativni na koronavirus. Pet novih uzoraka jutros (četvratk) ide prema Sarajevu i viđet ćemo rezultate , rekao je Karakaš novinarima u Travniku.

U samoizolaciji je 1.912 osoba iz SBK, a među njima i one koje su bile u kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Novog Travnika. Radi se o direktoru kompanije "BNT- Tvornica mašina i hidraulike", koji je 11. marta suđelovao na proslavi u kompaniji "Igman" u Konjicu.

Karakaš je istaknuo da se epidemiološka sitaucija u BiH usložnjava, te da je to scenarij koji se očekuje i u SBK.

"Maksimalno smo angažirani i sada najviše očekujemo od građana. Nijedan zdravstveni sistem, niti vojska epidemiologa, ne može ovo zaustaviti, osim građana koji se drže preporuka," dodao je.

U slučaju porasta broja oboljelih, osim bolničkih kapaciteta, SBK bi trebao raspolagati s dodatnih 1.170 kreveta, potvrdio je novinarima ministar zdravstva SBK Anto Matić, dodavši da se radi o 1.000 planiranih kreveta u školskim dvoranama, a na raspolaganje je stavljena i kasarna u Travniku.

"Sada smo u fazi provjere svih kapaciteta koje su općine trebale osigurati. Danas i sutra idemo u obilazak da vidimo kako to izgleda na terenu, s obzirom a to da su neke općine u potpunosti ispunile očekivanja, neke polovično, a neke nikako", rekao je Matić.

U protekla 24 sata, Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK zabilježilo je 11 slučajeva kršenja policijskog sata i šest slučajeva kršenja mjera samoizolacije.

XS
SM
MD
LG