Dostupni linkovi

Direktor Agencije za lijekove u BiH odobrio dozvolu za promet ruskih lijekova


Ilustrativna fotohrafija

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini Aleksandar Zolak odlučio je da bude izdata dozvola za promet ruskih lijekova u Bosni i Hercegovini (BiH), u skladu s ovlaštenjima i obavezama koje propisuje Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Zolak je to učinio, iako na jučerašnjoj sjednici Komisije za lijekove nije došlo do približavanja stavova članova iz Republike Srpske i Federacije BiH.

„Prilikom odlučivanja uzeo sam u obzir stavove obje strane, kao i ekspertsko mišljenje koje je nedvosmisleno pozitivno“, kaže Zolak, tvrdeći da se ovo pitanje politiziralo bez ikakvog osnova.

U saopštenju za medije Zorlak je naveo da u BiH postoji oko 5.000 registrovanih lijekova i raznih država širom svijeta, te da do sada neki od njih nije problematizovan samo zbog zemlje porijekla.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je saopćeno da je Zolak dodao da će i ovi lijekovi, koji su ušli u sistem, biti praćeni i kontrolisani kako to struka i zakoni nalažu.

XS
SM
MD
LG