Dostupni linkovi

Zaštitnik građana Srbije: Osobe sa invaliditetom među najugroženijima 


Zaštitnik građana Zoran Pašalić u kampu u Subotici, 22. mart 2020.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić u kampu u Subotici, 22. mart 2020.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je u srijedu 24. marta nadležnim organima da su osobe sa invaliditetom svih kategorija, pored starijih, među najugroženijim delovima stanovništva u uslovima pandemije korona virusa, kao i da je potrebno dodatno zaštititi stanovnike neuslovnih romskih naselja.

U saopštenju te institucije navodi se da se Pašalić pridružio apelu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom (NOOIS) upućenom nadležnima, da ulože dodatne napore i ne ukidaju usluge podrške u zajednici - kao što su stanovanje uz podršku i usluge personalnih asistenata, ličnih pratilaca dece i gerontodomaćica.

Upozorio je i na problem funkcionisanja servisa personalne asistencije, odnosno, dolaska asistenata u domove osoba sa invaliditetom tokom trajanja zabrane kretanja, kao i pružanja neophodne podrške i pomoći nepokretnim ili teško pokretnim osobama od strane rodbine, prijatelja ili osoba koje pojedinci lično angažuju u uslovima ograničenja kretanja u vreme vanrednog stanja.

Pašalić je pozvao državne organe, lokalne samouprave, ustanove socijalne zaštite da preduzmu dodatne mere zaštite za stanovnike neuslovnih romskih naselja.

"U uslovima vanrednog stanja potrebno je preduzeti dodatne mere zaštite i obezbediti pomoć stanovnicima neuslovnih romskih naselja, pre svega u vidu higijenskih paketa i paketa hrane. S obzirom na činjenicu da većina ovih naselja nema pristup tekućoj vodi, sprovođenje preventivnih mera i održavanje higijene je gotovo nemoguće, koje je otežano i u redovnim okolnostima", rekao je Pašalić.

Takođe, pozvao je i nevladine organizacije da se u ovom "izuzetno teškom trenutku za sve građane Srbije, posebno za najranjivije kategorije stanovnika", aktivnije uključe u zaštitu njihovih prava i pomognu im da preobrode probleme sa kojima se ovih dana suočavaju.

XS
SM
MD
LG