Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH za RSE: Spremni smo za ekstradiciju Adema Kostjerevca iz SAD-a


Zvornik
Zvornik

Adisa Karačić, portparolka Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je za Radio Slobodna Evropa kako u toj pravosudnoj instituciji još uvijek nemaju potvrdu informacije da je američki Savezni sud u Missouriju u ponedjeljak, 23.marta, odobrio zahtjev za izručenjem Ademu Kostjerevcu, koga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratne zločine u Zvorniku.

„Spremni smo za njegovu procesuiranje i očekujemo njegovu ekstradiciju“, kazala je Karačić za RSE.

Američki Savezni sud u Missouriju je u ponedjeljak, 23. marta odobrio zahtjev za izručenjem Bosne i Hercegovine Ademu Kostjerevcu, koga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratne zločine u Zvorniku, objavila je američka TV stanica KTVO, prenosi AP.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

Na temelju zahtjeva za izručenje, žena, koja je bila komšinica Adema Kostjerevca, rekla je da je i nju nekoliko puta silovao čuvar u drugom pritvorskom centru.

Višestruka stravična iskustva dovela su do pobačaja, a težila je svega 37 kilograma kad je puštena u razmjeni zarobljenika 5. februara 1993. godine.

Žrtva je svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Kostjerevac je 2014. godine rekao američkom Federalnom birou za istrage (FBI) u St. Louisu da je vidio ženu u pritvoru, te da joj je pružao hranu i štitio ju u trenucima kada su joj drugi prijetili smrću. Negirao je da ju je silovao.

Sudski dokumenti govore da osumnjičeni pati od mnogih oboljenja, uključujući PTSP, dijabetes i visok krvni pritisak, zbog čega nije mogao dobrovoljno prisustvovati ročištima u BiH.

U Sjedinjene Američke Države je emigrirao prije 17 godina, živi sa suprugom i ima petero odrasle djece.

Zahtjev za njegovo izručenje je podnesen 14. avgusta, a uhapšen je 23. avgusta 2019. godine.

XS
SM
MD
LG