Dostupni linkovi

Tramp predlaže ponovno pokretanje američke ekonomije


Predsjednik SAD Donald Tramp
Predsjednik SAD Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Trump predložio je usmjeravanje aktivnosti na ponovno pokretanje američke ekonomije, u svom obraćanju naciji povodom širenja korona virusa u Sjedinjenim američkim državama.

''Nećemo dopustiti da se ono što je počelo kao čisto medicinski problem pretvori u dugotrajan finansijski problem. To nećemo dopustiti.'' poručio je Tramp.

Tramp je potpisao i odluku o zabrani skladištenja medicinskog materijala, a njegovi saradnici poručili da ukoliko budu imali saznanja da neko skladišti maske, sredstva za dezinfekciju i drugu opremu može računati da će mu policija pokucati na vrata.

Američki Kongres u ponedjeljak nije usvojio zakon kojim bi se blizu dvije hiljade milijardi dolara poreskih obveznika usmjerilo za stimulaciju ekonomije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da se u Sjedinjenim Američkim Državama "korona virus vrlo ubrzano širi" i da bi mogle postati novi epicentar zaraze, javio je Reuters.

"U protekla 24 sata 85 posto novih slučajeva iz Evrope je i SAD-a", rekla je novinarima glasnogovornica WHO-a Margaret Heris (Harris).

Na pitanje bi li SAD mogao postati novi epicentar odgovorila je: "Sada vidimo veliko ubrzanje u slučajevima u SAD-u. Dakle, ima taj potencijal." Kazala je Heris.

XS
SM
MD
LG