Dostupni linkovi

Nove naredbe Civilne zaštite Federacije BiH


Sarajevo
Sarajevo

Peti slučaj u Bihaću zaražen koronavirusom je potvrđen, naveli su iz Kriznog štaba Federacije BiH i napomenuli da se ispituju trenutno kontakti zaraženog.

U Mostaru je u utorak popodne testirano pet osoba, od toga su pozitivne dvije osobe iz Širokog Brijega, što je već poznato javnosti.

Federalni štab Civilne zaštite izrekao je u utorak dvije nove narebe s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Riječ je o zabrani rada privatnih stomatoloških ordinacija, te zubotehničkih laboratorija i zabranjena je posjeta migrantskim centrima.

Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da se hitni slučajevi iz privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija prebacuju na domove zdravlja.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je da ovo ministarstvo predlaže zbranu kretanje izvan mjesta prebivališta i da samo tri granična prijelaza budu otvorena i za robu i za putnike.

"Narednih 15 dana je važno da se pridržavamo mjera. Ključno je da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta i da se na taj način smanje kontakti i transmisija“, rekao je Čerkez.

Zabranjene su sve posjete migrantskim centrima, koje uključuju i ulaske i izlaske iz njih. Odlukom su obuhvaćeni prihvatni, stalni i azilantski centri - a regulisaće se i nadzor za provođenje ove naredbe.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da će inspekcije javno objavljivati podatke osoba koje se ne pridržavaju propisanih mjera izolacije, što je nova restriktivna mjera za sprečavanje širenja zaraze.

Istako je da su također osigurali finansijsku pomoć svim studentima koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, te im poručio da se jave Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Novalić je naglasio da je na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vijeće ministara BiH u utorak donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prevoza.

Tri kantona u Federaciji BiH, odvojila su novac za medicinske potrebe.

„ Kanton Sarajevo je odredio osam miliona KM za medicinske potrebe i najavili su smanjenje plata i želim ih pohvaliti. Vlada Tuzlanskog kantona odredila je sumu od 900.000 KM (450.000 eura) za iste svrhe, kao i najavu rebalansa budžeta Zeničko-dobojskog kantona“, rekao je Novalić novinarima u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG