Dostupni linkovi

U Srbiji nove 54 osobe zaražene korona virusom


Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije
Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije

Ukupno 301 osoba u Srbiji zaražena je korona virusom, od kojih je 54 nova slučaja u odnosu na poslednje saopštenje, izjavio je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

On je na konferenciji za štampu u Beogradu u 15 časova izneo najnoviji presek stanja u Srbiji rekavši da je na bolničkom lečenju od koronavirusa 152 osobe, da je 15 pacijenata izlečeno i da su otišli kući.

„Struka je donela odluku da se u roku od dva do tri dana prelazi na novi metod borbe protiv korona virusa tako što ćemo više ljudi testirati“ rekao je Lončar.

Ministar zdravlja saopštio je da je izdat nalog svim domovima zdravlja da imaju objekat u kom će se testirati pacijenti.

„To je strategija za koju smo se opredelili nakon razgovora sa stručnjacima iz Kine, smatraju da je ona dobra, da napadnemo virus. Testiraće se oni za koje epidemiolozi to nalože, a ne sami, jer to nije privatna stvar“, rekao je Lončar.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će svi ukućani i kontakti zaraženog korona virusom biti testirani i da ova strateška promena nije ništa novo u epidemiologiji.

„Sada nalazimo snage da idemo na striktnu izolaciju, svaki koji je COVID pozitivan mora da bude izolovan i tu nema dileme“, naveo je Kon i saopštio da su podaci o broju zaraženih u Srbiji „upozoravajući ali da nisu strašni.

„Nema naglog skoka, međutim treba obratiti pažnju da imamo porast broja hospitalizovanih“, zaključio je Kon.

Ovom prilikom saopšteno je da su lekari iz Kine predložili da Beogradski sajam bude mesto na kom će biti smešteni zaraženi od korona virusa i da će u narednih 48 sati biti sprovedene njihove preporuke za proceduru, šta će se koristiti, gde će se ulaziti i izlaziti, kao i pravila ponašanja.

Ministar Lončar je rekao da beogradska Vojno-medicinska akademija VMA neće prihvatati obolele od korona virusa, jer nema uslova za to pa će raditi kao civilna bolnica, dok je određeno da Gradska bolnica na Zvezdari u Beogradu bude za pacijente COVID-19.

XS
SM
MD
LG