Dostupni linkovi

Miličević: Nema uvođenja potpune zabrane kretanja u FBiH


Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH

''Donatori za pomoć u nabavci medicinske opreme su se javili, čekamo spisak iz zdravstvenih ustanova šta im je potrebno.'' izjavila je Jelka Miličević, ministrica financija Federacije BiH (FBiH) na konferenciji za novinare Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu.

Miličević je dodala kako se planira otvoriti namjenski račun za prikupljanje sredstva od fizičkih i pravni osoba koji će poslužiti za formiranje interventnih fondova za borbu protiv korona virusa.

„Novac ne sprječava nesreće, ali ih ublažava. Novac za interventne akcije u Federaciji BiH postoji,“ poručila je Miličević.

Na pitanje da li će biti uvedene mjere 24 sata zabrane kretanja građana i mjere zatvaranja kantona i gradova, Miličević kaže da se zasad to neće desiti.

„U ovom trenutku, sve dosadašnje zapovijedi dovoljne su kako se ne bi širila ova zarazna bolest. Tu mjeru još nismo razmatrali, međutim o njoj ćemo raspravljati nakon jedne sveobuhvatne analize stanja“, dodale je Miličević.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva kazao je kako je do sada u Federaciji BiH testirano 400 pacijenata, od toga je 45 pozitivno.

„U Mostaru od 16 testiranih, pet je pozitivno. Riječ je o četiri pacijenta iz Konjica i jedan iz Širokog Brijega. U Sarajevu je 19 testiranih, jedan je pozitivan. U Tuzli je osam testiranih i svi su negativni“, kazao je Mandić.

Prema posljednjim podacima u BiH je ukupno zaraženo 150 osobe od koronavirusa (103 RS, 45 FBiH, 2 Brčko distrikt).

XS
SM
MD
LG