Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 45 oboljelih od COVID-19, u RS 103, Brčko 2


Dezinfekcija u bolnici u Mostaru
Dezinfekcija u bolnici u Mostaru

U Federaciji BiH do utorka u 10 sati od posljedice korona virusa umrle su dvije osobe, kod njih 45 potvrđeno je oboljenje COVID-19, dok je 400 osoba testirano, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u utorak (24. marta).

Najviše slučajeva zaraze korona virusom, njih 22, zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zeničko-dobojski kanton sa osam, Unsko-sanski kanton sa pet, te Bosansko-podrinjski sa četiri.

U Kantonu Sarajevu imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U RS većina novozaraženih u Banjaluci

U Republici Srpskoj od juče (23. marta) je testirano 41 novih uzoraka na prisustvo korona virusa kojima je utvrđeno 13 novih zaraženih ovim virusom, dok je kod jedne osobe kod koje je ponovljen test takođe utvrđeno da je pozitivna na korona virus, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Šest osoba kod kojih je utvrđeno da su pozitivni je iz Banjaluke, jedna je iz Laktaša, tri su iz Kozarske Dubice, dvije su iz Broda i jedna osoba je iz Teslića", izjavio je ministar u utorak (24. marta).

Šeranić je istakao da je od ovih 13 osoba četvoro smješteno na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) dok su ostale osobe u kućnoj izolaciji.

"Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja a radi se o osam muškaraca od kojih su četiri mlađe životne dobi, tri srednje životne dobi a jedan je straiji muškarac, te o pet žena od kojih su četiri srednje životne dobi i jedna mlađe životne dobi", naveo je.

Zaražen i hirurg

Trenutno je na infektivnoj klinici UKC RS smješteno 11 osoba od čega je 9 sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, jedna je sa težom kliničkom slikom i jedna osoba je na respiratoru, kazao je Šeranić, koji je potvrdio i da je jedan zdravstveni radnik UKC-a pozitivan na virus.

"Imamo hirurga iz Banjaluke koji je evidentiran kao pozitivan ali se radi o infekciji koja nije nastala u Zdravstvenoj ustanovi nego van zdravstvene ustanove. Trenutno kolege u UKC vrše sve procedure s obzirom da je ta osoba jedan dan radila na svom radnom mjestu", istakao je Šeranić.

Karantine na granici

Šeranić je dodao i da se trenutno u Republici Srpskoj pod nadzorom nalazi 15.812 osoba, dok je iz zdravstvenog nadzora ukupno izašlo 814 osoba. Kada je u pitanju karantin na graničnom prelazu Gradiška, Šeranić ističe da su od juče (23. marta) tamo primili 46 osoba od kojih je 45 dobrog zdravstvenog stanja.

"Njima su upućena rješenja o karantinu, a danas će biti upućeni svojim kućama uz rješenja o samoizolaciji, dok je jedna osoba upućena u bolnicu u Gradiškoj jer se žalila na simptome korona virusa. U toku jutra su nam pristigle još tri osobe koje su smještene u karantin u Gradišci, ali nemaju simptoma i dobrog su zdravstvenog stanja", rekao je Šeranić.

Šeranić je dodao i da su trenutno u toku aktivnosti na uspostavljanju i stavljanja u funkciju karantina u Šamcu i Brodu.

U Republici Srpskoj do sada je ukupno registrovano 113 zaraženih korona virusom.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku da produži finansiranje zdravstvenih usluga u svim javnim zdravstvenim ustanovama za sve građane i osigurane i neosigurane do 30. aprila, saopšteno je iz ove ustanove. Iz Fonda navode da to znači da su do tada svi građani zdravstveno osigurani i ne moraju da dolaze u poslovnice Fonda da ovjeravaju zdravstvene knjižice.

XS
SM
MD
LG