Dostupni linkovi

Gutereš pozvao na globalno primirje zbog korona virusa


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na globalno primirje, kako bi svet mogao da se usredsredi na borbu protiv pandemije virusa korona.

On je rekao da je vreme da se prekinu sukobi i da se svi zajedno usredsrede na stvarnu borbu za živote ljudi.

"Virusu nije važna nacionalnost, niti etnička pripadnost, frakcija ili vera. On neumoljivo napada sve. U međuvremenu, vojni sukobi traju širom sveta", istakao je Gutereš.

On je naglasio da najveću cenu sukoba plaćaju najranjiviji, a to su žene, deca, lica sa invaliditetom, kao i raseljeni, te da su oni najizloženiji i riziku gubitaka usled širenja pandemije.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem u ratom razorenim zemljama je srušen, a mali broj zdravstvenih profesionalaca koji su ostali često je meta tokom oružanih sukoba.

"Završite bolest rata i borite se protiv zaraze koja pustoši naš svet. Borba počinje tako što se svuda zaustavljaju sukobi. Sada. To je ono što našoj ljudskoj porodici treba sada više nego ikad", poručio je Guteres.

UN pokušavaju da posreduju okončanju sukoba u mnogim zemljama, uključujući Siriju, Jemen i Libiju, a, takođe, pružaju i humanitarnu podršku milionima civila.

Prema podacima koje je objavio Rojters, u svetu je do sada zaraženo više od 351.000 ljudi, a preminulo je najmanje 15.330.

XS
SM
MD
LG