Dostupni linkovi

Novalić: Pooštriti kazne za kršenje samoizolacije


Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izjavio je u Sarajevu u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak (23.ožujak) kako su prvi dan zabrane kretanja u tom entitetu prekršile tri osobe.

Međutim, 60 osoba do sada je kršilo odredbu o samoizloaciji i ovom trenutku radi se na pooštravanju kazni o kršenju samoizolacije, kazao je Novalić.

Novalić je također dodao kako Vlada Federacije BiH radi na rebalansu federalnog proračuna koji bi bio okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

„Izdvojili smo 200.000 KM (100.000 eura) za rad kantonalnih bolnica u Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku i Konjicu“, rekao je Novalić.

Na pitanje novinara RSE zašto na konferencijama za novinare ne nosi masku i rukavice, što bi poslužilo kao dobar primjer za druge, Novalić je odgovorio:

„Imamo na Vladi čvrste protokole o nošenju maski i rukavica. Danas smo imali sastanak oko Aluminija, no smatram da prilikom obraćanja nema potrebe nositi masku“.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite kazao je kako Federalni krizni štab za borbu protiv koronavirusa razmatra mogućnost potpunog zatvaranja Aerodroma u Sarajevu, jer je tokom današnjeg dana sletio određen broj stranaca.

„Aerodrom u Sarajevu je jedini otvoren u regionu. Postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru. Prije dva dana u Sarajevo su sletili putnici iz Srbije, a danas iz Crne Gore. Predložit ćemo Vijeću ministara BiH da Aerodrom u Sarajevu zatvori za putnički saobraćaj“, dodao je Solak.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH kazao je kako je u ponedjeljak do 17 sati u Federaciji BiH na koronavirus ukupno bilo testirano 359 pacijenata.

„Dva su testa bila pozitivna, jedan iz Visokog, drugi iz Bihaća. U Mostaru također imamo jedan pozitivni slučaj od deset testiranih. Čekaju se rezultati 16 testova iz Mostara i četiri iz Tuzle“, naglasio je Čerkez.

Od od ukupno testiranih, do sada je u Federaciji BiH bilo pozitivno na koronavirus 39 slučajeva. U BiH je ukupno zaraženih 131 (92 Republika Srpska 39 Federacija BiH).

XS
SM
MD
LG