Dostupni linkovi

Tramp rasporedio Nacionalnu gardu u tri države


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp naredio je raspoređivanje trupa Nacionalne garde u tri države koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa.

Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu, pružaće medicinsku pomoć i uspostavljaće medicinske stanice nakon što je broj preminulih porastao na 471, a zaraženih na 35.244.

U Njujorku postoji bojazan od nedostatka ključnih medicinskih sredstava, preneo je BBC.

Predlog zakona za finansiranje pružanja nacionalne pomoći blokiran je u Senatu.

Opozicione demokrate žele da se zakonom o hitnim stimulacijama u iznosu od 1,4 hiljade milijardi dolara USD, odredi više novca za državne i lokalne samouprave i bolnice, dok republikanci Donalda Trampa traže da se brzo reaguje kako bi osigurali finansijska tržišta.

Tramp je opisao krizu sa kojom su SAD suočene kao rat.

"Želim da uverim američki narod da činimo sve što možemo svakoga dana kako bismo se suočili i na kraju pobedili ovog groznog nevidljivog neprijatelja", rekao je Tramp.

Medicinske stanice koje će uspostaviti Nacionalna garda imaju kapacitet od četiri hiljade kreveta. Dve hiljade je predviđeno za Kaliforniju, a po hiljadu za Njujork i Vašington.

Tramp je rekao da je odobrio zahtev da se proglase deklaracije o velikoj katastrofi za države Njujork i Vašington i da će to učiniti brzo za Kaliforniju.

Te deklaracije omogućavaju korišćenje federalnih fondova za pružanje pomoći.

Prethodno je nekoliko guvernera i gradonačelnika apelovalo na federalne vlasti da omoguće dodatnu medicinsku pomoć.

Tako je gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio kazao u nedelju da “smo 10 dana od sveopšte nestašice. Ako ne dobijemo više respiratora, ljudi će umirati”. On je kritikovao Trampa, tvrdeći da kao predsednik i stanovnik Njujorka ne čini dovoljno za grad.

U Njujorku je skoro polovina zaraženih u celim SAD.

XS
SM
MD
LG