Dostupni linkovi

Predsednik MOK-a: Ne bi trebalo da odustanemo


Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah poručio je sportistima da ne bi trebalo da se odustane od Igara u Tokiju.

"Kao uspešni sportisti znate da nikada ne bi trebalo da odustanemo, čak i kada su šanse za uspeh jako male. Naša posvećenost uspešnom održavanju Olimpijskih igara u Tokiju bazira se upravo na ovom iskustvu. Naučeni smo kao sportisti da se prilagođavamo novonastalim situacijama. Iz tog razloga, i mi u organizaciji Olimpijskih igara svakodnevno razmišljamo o različitim scenarijima i prilagođavamo ih situaciji iz dana u dan", naveo je Bah u obraćanju sportistima nakon sastanka Izvšrnog odbora MOK-a.

MOK će u naredne četiri nedelje odlučiti o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju, čije je održavanje ugroženo zbog pandemije korona virusa.

"Znam da je ova situacija otvorila mnogo pitanja i takođe znam da racionalni pristup ne može da se poklopi sa mnogima od vas", naveo je Bah sportistima.

Sve je izvesnije da će se Olimpijske igre umesto na leto održati naredne godine.

Bah je istakao da se MOK po pitanju celokupne situacije oslanja na savete radne grupe u kojoj se nalaze i eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije, kao i da otkazivanje Olimpijskih igara nije opcija.

Ističući iznova u prvi plan zdravlje i bezbednost svih učesnika i sportista, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, je rekao da bi otkazivanje srušilo olimpijski san 11.000 sportista, te iz tog razloga neodržavanje najveće svetske smotre sporta nije na agendi MOK-a.

Olimpijski komitet Srbije (OKS) je poput mnogih drugih podržao ideju odlaganja Igara, ali ne i njihovog otkazivanja.

Abe: Odlaganje Olimpijade možda neizbežno

Japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da je odlaganje Olimpijskih igara u julu u Tokiju možda “neizbežno”, u slučaju da ne mogu da budu “kompletne”.

On je to rekao u trenutku kada je Kanada kao prva zemlja saopštila da se povlači sa Igara. Abe je rekao u parlamentu da je Japan i dalje posvećen odrgžavanju “kompletnih” igara.

Međutim, “ako to postane teško, imajući u vidu pre svega sportiste, možda će biti neizbežno da donesemo odluku o njihovom odlaganju,” kazao je japanski premijer.

Međunarodni olimpijski komitet je suočen sa sve većim pritiskom sportskih saveza zabrinutih za zdravlje takmičara zbog širenja korona virusa, da odloži Igre koje su predviđene od 24. jula do 9. avgusta.

Međutim, Abe je precizirao da otkazivanje Olilmpijade nije opcija. Osim Kanade, i Olimpijski komitet Australije je naložio svojim sportistima da se spremaju za igre 2021. godine. I Međunarodni olimpijski komitet je do skora potencirao da Igre neće biti odložene, Međutim, predsednik ovog tela

XS
SM
MD
LG