Dostupni linkovi

U Srbiji 249 slučajeva COVID 19


Beograd noću

U Srbiji je do 15 časova 23. marta registrovano 249 slučajeva COVID 19, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi korona virus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 15 časova 23. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navedeno je u saopštenju.

"U Srbiji je hospitalizovano 125 osoba zbog prisustva korona virusa. Na respiratoru je 16 obolelih, od toga dvoje u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u Kliničkom centru Niš, dvoje u Kliničkom centru Kragujevac, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu", rekao je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, epidemiolog Predrag Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je prosečan uzrast zaraženih korona virusom u Srbiji 50 godina, a da dve trećine inficiranih čine muškarci.

Upitana o broju izlečenih, ona je rekla da su tri pacijenta lečena najpre na Infektivnoj klinici u Beogradu, pa u KBC "Dragiša Mišović", otpuštena nakon dva negativna testa ali da i posle toga moraju da provedu 15 dana u kućnoj izolaciji.

"Bilo je navoda da su neki bolesnici otpušteni i iz klinika u Nišu i Novom Sadu ali to ne mogu pouzdano da kažem", navela je ona.

Na konferenciji u Vladi Srbije je saopšteno i da najmlađi pacijent na respiratoru ima 35 godina.

U Srbiji su dve osobe preminule od korona virusa.

Darija Kisić Tepavčević izjavila je, na istoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, da je njena izjava da je prva infekcija korona virusom u Srbiji izolovana pet dana pre nego što je to objavljeno, bila lapsus.

Ona je rekla da nije mislila da je prvi slučaj registrovan 1. marta, nego u prvoj nedelji marta, odnosno 6. marta.

Kisić Tepavčević je prethodno, gostujući na Radio televiziji Srbije rekla da je prva infekcija koronavirusom u Srbiji izolovana 1. marta. Vlasti su građanima 6. marta saopštile da je registrovan prvi slučaj.

Kisić Tepavčević kaže da ne želi da se ta stvar na bilo koji način politizuje i da se izvinjava svima u koje je ta greška unela nemir.

XS
SM
MD
LG