Dostupni linkovi

Nemačkoj privredi prete gubici od više stotina milijardi evra


Poguban uticaj pandemije korona virusa na proizvodnju, tržište rada i budžet koštaće najveću evropsku privredu, nemačku, više stotina milijardi evra, pokazala je najnovija analiza minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

Institut Ifo, koji deluje pri Univerzitetu u Minhenu, objavio je danas računicu o uticaju pandemije na ekonomiju, prema kojoj će recesija nemačke privrede, u zavisnosti od scenarija, iznositi od 7,2 do 20,6 procentnih poena, što preračunato iznosi 255 do 729 milijardi evra.

Preciznije, ako delimični zastoj nemačke privrede potraje dva meseca, gubici će biti između 255 i 495 milijardi evra.

U slučaju tromesečne paralize, popeli bi se na 354 do 729 milijardi evra, procenio je Ifo.

Predsedniktog iInstituta Klemes Fist ocenio je da će "troškovi verovatno nadmašiti sve što je u Nemačkoj zbog ekonomskih kriza ili prirodnih katastrofa viđeno u poslednjim decenijama".

On smatra da su upravo zato izdaci države "poželjni i nužni" i da je potrebno da se ; "bukvalno svaki zamislivi iznos iskoristi za zdravstvenu politiku" kako bi se savladala pandemija i skratila paraliza privrede.

Prema Fistovim rečima, najvažniji faktor za izračunavanje ekonomske štete je vreme. Što se brže ponovo bude uspostavio potrošački ciklus, utoliko će manji biti i gubici.

On to pojašnjava podatkom da svaka nedelja blokade privrede sa sobom nosi gubitke od 25 do 57 milijardi evra, odnosno privrednu recesiju od 0,7 do 1,6 procentnih poena.

U pogledu tržišta rada, Ifo upozorava da će ono što sledi "zaseniti situaciju koja je vladala na vrhuncu finansijske krize".

Prema različitim scenarijima Instituta Ifo, moglo bi da dođe do gubitka i do 1,8 miliona radnih mesta sa obaveznim socijalnim osiguranjem (odnosno 1,4 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom).

Više od šest miliona nemačkih radnika moglo bi da računa na skraćeno radno vreme.

Ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc već je najavio da je takozvana "crna nula" u budžetu u ovakvoj situaciji neodrživa.

Crnom nulom se u nemačkom političkom žargonu označava izbalansirani budžet i pravilo da se zemlja ne zadužuje čak ni kada povoljno može da pozajmi novac.

Institut Ifo je procenio da će u Nemačkoj iz budžeta na različitim nivoima morati da bude potrošeno dodatnih barem 200 milijardi evra.

U to nisu uračunati eventualni mehanizmi pomoći Evropske unije.

XS
SM
MD
LG