Dostupni linkovi

Privrednici RS traže ubrzanje procedure na granici


‘’Ubrzati procedure prelaska kamiona preko granice, bez višednevnog zadržavanja možemo ako granični prijelazi budu radili 24 sata.’’ kazao je Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić, nakon sastanka sa Udruženjem prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

"Ukoliko riješimo problem dvadesetčetvoročasovnog rada graničnih prelaza, to bi značajno doprinijelo ubrzanju rješnja ovog procesa", rekao je Račić.

Račić je najavio i da će Privredna komora Republike Srpske informisati nadležne institucije na nivou BiH šta je potrebno preduzeti kako bi se koridori na granicama ubrzali, te da je potrebno podhitno stupiti u kontakt i sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj, kako bi se pronašao način da se ubrza prolazak prevoznika kroz tu zemlju dalje ka zemljama u Evropskoj Uniji.

Prevoznici su u petak 20. Marta najavili obustavu transporta ukoliko se ne riješi problem velikih gužvi na graničnim prelazima i sporog procesa transporta kroz Hrvatsku.

Problem su dodatne mjere u Hrvatskoj i Srbiji, istakao je nakon današnjeg sastanka predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić.

"Prevoznici koji pređu granični prelaz u Gradišci ili na Rači ne mogu sami da se kreću kroz zemlju nego moraju čekati da se skupi 100 ili 200 kamiona, što traje po dva ili tri dana, te je i u povratku ista procedura." rekao je Grbić.

XS
SM
MD
LG