Dostupni linkovi

Rajčević: Studenti iz RS-a u inozemstvu neće biti transportirani, dobit će pomoć


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS Srđan Rajčević
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS Srđan Rajčević

Oko 25 studenata iz Republike Srpske (RS) trenutno se nalaze u Španiji, Rusiji i Poljskoj i njima će biti pružena sva pomoć, uključujući i finansijsku u vrijeme pandemije koronavirusa, najavio je danas entitetski ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Razmatrana je mogućnost organizacije njihovog transporta u taj bh. entitet, ali je stav da im se u ovom trenutku, u vrijeme zatvaranja aerodroma i granica, pomogne finansijski, kako bi ostali u tim zemljama.

Nije isključena, dodao je, ni mogućnost njihovog transporta, ali ne u ovom trenutku.

Rajčević je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, koje je u RS uvedena 16.marta, rekao da ti studenti, koji pohađaju javne univerzitete u RS-u, borave u inostranstvu u okviru međunarodne razmjene i saradnje te drugih programa u kojima učestvuju visokoškolske ustanove iz RS.

"Ministarstvo će danas kreirati web formular kojim će stupiti u kontakt s tim studentima, kako bi mogli da opišu svoju trenutnu situaciju, finansijsku, po pitanju smještaja i drugog. Bit će organizovano operatersko dežurstvo koje će kontaktirati sa studentima iz RS-a u inozemstvu kako im se pruži sva neophodna pomoć, a to uključuje i finansijsku", rekao je ministar Rajčević na konferenciji za novinare.

Najavio je i razgovor s rektorima, te istakao da ti studenti iz RS neće ostati bez podrške.

Štab za vanredne situacije u RS još razmatra da li će, kada i kako biti organizirano polaganje ispita za studente u tom bh. entitetu.

XS
SM
MD
LG